Carla’s Keramiek

In 1992 ben ik begonnen met een cursus pottenbakken. Je begint met 100 gram klei en leert op de draaischijf een potje te maken. Na 12 lessen ontdek je dat pottenbakken helemaal niet gemakkelijk is en doe je nog maar een cursus en daarna nog maar één etc., etc.. Langzamerhand leer je wat klei is en wat je er allemaal mee kan doen. Naast het draaien van voorwerpen ben ik ook gaan boetseren.

Het werd een passie, klei zien was klei aanraken en er iets mee willen doen. Leuke kleine hebbedingetjes maken of een mooie schaal of vaas. Het is geweldig om met klei te werken.

In 2005 kwam Cees (handig een hovenier als man) thuis met een raar gevormde tak. Met schors, vol zand en kleine kruipende beestjes daarop, zette ik de tak in de schuur en vond hem in het voorjaar terug. Tak schoongemaakt, alle onhebbelijkheden ervan gehaald, schuren en kwam tot de ontdekking dat het heel leuk zou zijn combinatie te gaan maken met hout en keramiek. Een nieuwe passie erbij. Ik geniet ervan om met deze twee natuurproducten te werken en er een geheel van te maken.

Tegenwoordig liggen er bij Folda of thuis de meest gekke vormen van stronken en takken, waar ik na het droogproces (dit kan maanden duren), het schoonmaken, schuren etc. flink in de weer ga om een leuke combinatie te creëren van klei en het hout. De kunst is, de klei zo te vormen op het hout, dat het na het droogproces gemakkelijk (en heel) verwijderd kan worden om daarna te worden gebakken en geglazuurd. De kleur van het glazuur voor de klei bepaal ik pas wanneer het hout, nadat het volledig is bewerkt, in de olie is gezet. Het resultaat is altijd een uniek, soms een functioneel, soms een mooi object (dat ligt aan de vorm van het hout).

Indien er vragen zijn over het keramiek, neem gerust contact op met mij, Carla, tel 06 83190866. Ik sta u graag te woord.

Andere creatieve mensen in de regio: Sjapka.com.