De IJslandse paarden

De Vikingen namen 1200 jaar geleden deze paarden mee naar IJsland, een zeer geïsoleerd eiland. Alleen de sterksten konden overleven en doordat er al honderden jaren geen bloedvermenging plaatsvindt is de IJslander een directe afstamming van het oerpaard (Equus Stenonsis). Een sober, vriendelijk ras, welk voorwaarts is maar ook eigenwijs.

Sinds 1882 is er een invoer verbod van alle dieren op IJsland. Wanneer een wedstrijdruiter zijn paard wil meenemen naar het Europese continent, mag het paard niet meer terug naar IJsland.

Het ras is rechthoekig, heeft een compacte vorm, een afhangend kruis, volle manen en staart en in de wintermaanden een dikke vacht. Het heeft een fijn hoofd. De IJslander heeft een schofthoogte tussen 135-145 cm. Het ras kan tot op hoge leeftijd worden ingezet.

De IJslander staat er om bekend dat het naast de stap, draf en galop ook kan tölten (overigens kunnen meer paardenrassen dit). Een vierganger wordt dit genoemd. Indien het ook nog kan telgangen (een gang waarbij laterale bewegingen te zien zijn, linker voor- en achterbeen tegelijk of rechter voor- en achterbeen tegelijk) noem je het een vijfganger.

Cees, sinds ruim 50 jaar behept met het IJslander virus is in 2000 begonnen met een pension voor IJslandse paarden, welke zijn ingereden. Op een groot aantal hectares lopen de 25 paarden in kuddes. Wij nemen de zorg over van de eigenaren, welke op gezette tijden komen om een fijne rit, alleen of met een aantal pensiongasten, te maken in de omgeving van de Glind. Indiener ruimte is binnen de kuddes is plaatsing van rijpaarden mogelijk. U wilt genieten van uw vakantie, uw IJslander is in deze periode, mits er ruimte is, van harte welkom. Wij bieden 7 dagen per week toezicht en, er zijn 3 binnenstallen aanwezig.

Voor informatie kun je contact opnemen met Cees, tel. 06 51145609